20160506_083314

Функционални възможности на женския организъм при различните видове физическо натоварване

Системните занимания на жените с физически упражнения и спорт въздействат върху техните системи от органи по същия благоприятен начин, както и при мъжете. Но морфо-физиологичните особености на жената повече или по-малко ограничават нейната работоспособност и  развитието на качествата сила, бързина и издръжливост. Установено е, че физическата работосппсобност на не спортуващите жени е около 60-70% от работоспособност  на не спортуващите мъже. Различията във функционалната способност на двата пола проличава по-ясно в процеса на спортно – тренировъчна работа. Известно е например, че постиженията на висококвалифицирани спортистки достигат около 70-80% от тези на висококвалифицирани спортисти в дисциплини, при които успехът зависи преди всичко от развитие на сила и силова издръжливост: лекоатлетични спринтове бягания, ски – бягания, вдигане на тежести.
Съдържанието на андрогенни хормони (тестестерона) у жените е по-ниско в сравнение с това у мъжете, също така по-слаба у тях е и асимилацията на белтъчните вещества в мускулната тъкан. Това ограничава възможност за натрупване на мускулна маса и логично – за силови натоварвания.

Ето защо за разлика от силовата тренировка, благоприятният ефект от тренировката за издръжливост в редица случаи доближава постиженията на жените до тези на мъжете – световната тренировъчна – състезателна практика през последните години се потвръждава това.

Доказателство за това са и момичетата, които тренират в кондиционната група – EXPLOSIVE POWER TRAINING. Доста момчета биха им завидели на издръжливостта и работоспособността им по време на тренировка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *