12070800_939530316119404_1018051740_n

Важна ли е загрявката преди тренировка?

Загряването се състои в изпълнение на комплекс от физически упражнения и близки до предстоящата тренировка такива.То цели повишаване на функционалните възможности на спортиста с оглед на по-бързо и по-добро вработване.
Времетраенето на загряването е индивидуално – обикновено се движи в рамките на 10 – 30 мин.  То зависи от тренираността на спортиста (при по-добре тренираните е по-продължително), от вида спорт (при краткотрайни те упражнения е по-малко), от метеорологичните условия и др.
Различават се две части на загряването: обща и специална.
ОБЩАТА ЧАСТ на загряването активира почти всички функции и достигането им до по – високо ниво, а именно:
– повишава се работоспособността на мускулите чрез увеличаване на тяхната възбудимост, съкратимост и еластичност
-нараства кислородната консумация
-учестява се пулсът
В общата част на загряването се използват общоразвиващи упражнения, неспецифични за спорта, който се практикува от спортиста.
СПЕЦИФИЧНА ЧАСТ се осъществява след общата и е насочена към подготовката на функционалните системи към специфична за дадения вид спорт двигателна дейност. Използват се упражнения, близки по структура, ритъм, темп на изпълнение до тези основни движения, с които ще се участва в тренировъчния процес.
Разширяват се кръвоносните съдове в тези части на тялото, които са ангажирани в изпълнението на двигателната дейност  за сметка на онези, които взимат по-малко участие. Добро проведеното загряване е придружено от обилно потоотделяне, което е обективен белег за правилното му провеждане.
Понякога освен АКТИВНОТО ЗАГРЯВАНЕ (с физически упражнения) се използва и ПАСИВНО ЗАГРЯВАНЕ (масаж, горещ душ, физиотерапевтични процедури и др.)
Така че нека правим адекватна загрявка преди тренировка и разбира се адекватно разбускане след нея.

Успех на всички и другия път продължаваме с РАЗПУСКАНЕ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *